Skip to content
Direct hulp nodig? 06 502 83 216

Over Roelof-Jan

Voetbal is mijn passie, dat doet ik met veel plezier nog iedere week. Doordat ik als kind graag en veel bewoog, was gymnastiek leraar worden een logische stap. Echter eenmaal voor de klas, was ik veel meer geïnteresseerd in de psychologie van de leerling dan in het aanleren van motorische vaardigheden.

Van opleiding...

De opleiding tot psychomotorisch therapeut was daarom de volgende stap in mijn ontwikkeling. In de psychomotorische therapie gebruik je het bewegen als middel in een therapeutisch-proces. Met deze opleiding heb ik vele jaren in de psychiatrie gewerkt en heb ik veel werkervaring kunnen opdoen in de uiteenlopende werkvelden binnen de psychiatrie. Vervolgens heb ik de post-doctorale opleiding van professor Hilarion Petzold integratieve bewegingspsychotherapie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam afgerond.

  • Academie voor Lichamelijke Opvoeding, Den Haag
  • Post H.B.O. opleiding tot psychomotorisch therapeut, Hogeschool te Amsterdam
  • Beroepsopleiding tot bewegings-psychotherapeut, Vrije Universiteit te Amsterdam;
  • Opleiding neurofeedback trainer NIP

... tot psycholoog

Ik ben niet een “standaard” psycholoog. Geen type, psychiater “Gooische Vrouwen”, die alleen maar zit te hummen. Hoewel de onderwerpen niet altijd makkelijk zijn, vind ik het heel belangrijk om de therapie ook plezierig te laten zijn. Humor is voor mij een belangrijke tool in de therapie. Naast dat ik goed kan luisteren, is de leraar in mij nooit helemaal verloren gegaan, daarom vertel ik je graag over mijn visie zodat je nieuwe input krijgt om zelf weer verder te kunnen gaan. Mijn “zelf” is erg gepassioneerd voor mijn vak en die inspiratie wil ik graag met je delen.

Mijn manier van werken

Als je dreigt vast te lopen in je klachten, je relatie of je ontwikkeling, is naar een psycholoog gaan een hele stap. Dit komt vaak doordat we niet goed weten wat die psycholoog nu precies kan en doet. Ik zal je mijn visie en manier van werken kort toelichten.

Wij mensen zijn gewoonte dieren, we hebben de neiging steeds meer gewoontes aan te kweken. Daardoor kiezen we voor wat we kennen en dit proces gaat steeds meer ondergronds of onbewust. Het totaal van al deze gewoontes (gedachtes) noemen we onze persoonlijkheid of onze “ik”. Dat is wat we middels ons gedrag aan de buitenkant laten zien. Aan deze persoonlijkheid kunnen we een gevoel van zekerheid ontlenen. Echter als de gewoontes niet meer passen in onze huidige omstandigheden kunnen we er last van krijgen. Omdat we ons er vaak onvoldoende bewust van zijn. Zo kunnen we sombere, angstige, onzekere gedachtes en gewoontes ontwikkelen die steeds meer een onderdeel worden van onze keuzes en persoonlijkheid.

Als een “slechte” gewoonte ons leven in de greep gaat krijgen spreken we vaak van een verslaving. Ook in onze relatie is het onvoldoende bewust zijn van onze vaste patronen vaak de oorzaak van conflict. Dus de uitspraak “doe maar gewoon dan doe je gek genoeg” is hier niet van toepassing.

Ik wil je juist leren je vaste patronen meer bewust te worden en “doe eens gek” meer tot doel te maken.

Ik help je graag

Ik kan je niet veranderen dat moet je-zelf doen. Ik ga je wel leren dat je mij niet nodig hebt, en om dit te leren, heb je mij even nodig, dat is een grappige tegenstelling. Als je je gewoontes, ik, of persoonlijkheid leert bewust te worden, kun je er vrijer in worden en ontstaat er ruimte voor je ‘’Zelf”.

Gelukkig zijn is niets anders dan je “zelf” zijn.

  • Ik hanteer géén wachtlijsten
  • Altijd bereikbaar tot 21:30
  • 1e gesprek vaak binnen een week

Psycholoog Zoetermeer is aangesloten bij:

Back To Top